7/15/2010

Plain Bagel プレーンベーグル

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今日はベーグルを焼いてみることにしました。梅酵母で起こした元種が、1回分残っていたので、これで何か焼きたいと思っていたところでした。

でも、何か手軽に焼けるものないかなぁ?そうだ~!ベーグルにしよっと♪

ベーグルって発酵が1度で済むからすごく手軽に焼けちゃいますね。

ずいぶん昔に焼いたことあるけれど、久々に焼いてみてそうそう!茹でるんだよね~なんて再確認しながら出来たし、天然酵母でもちゃーんとかわいく出来ました♪(天然酵母でははじめて)

 

Today I baked bagels.I wanted to bake something. but I didn’t want to make something complicated.

Then I thought bagels are perfect in this case! Because you only need to rise one time for a bagel.

I had baked bagel once before, and I can confirmed the method such as boiling the  dough!?  Although this is the first time I have baked a bagel with homemade yeast and it turned out really well (before I made them with dry yeast).

 

生地がぎっちりとしているから、強力粉を200gと元だね100g使っても4個しか出来ません。水分が少なく生地はとても硬くて捏ねがいがあります(笑)

捏ねた後、普通は1次発酵の行程に移るんですがベーグルの場合は1次発酵をすっ飛ばして、4分割した後いきなりベンチタイム15分。

 

Because the bagel is a very heavy type of bread, I could only make four bagels from 200g of strong flour and 100g of dough starter. The dough was very firm because it only contains a very small quantity of water.

After needing the dough normally you don’t need to rise the dough just divide it and leave it to stand for around 15 minutes.

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お次は成形。くるくる海苔巻きの様にきつく生地を巻いて・・・・

Next roll up the dough.

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綴じ目を、指でむぎむぎ押さえてしっかり閉じます。ころころ転がして22cmの長さに伸ばします。

cuocaのペストリーボード、目盛りがついていて便利です。今回初めて活用したかも(笑)

Close the end of the dough tightly and roll it over on a pastry board to make it approximately 22cm long.

This pastry board has got a ruler on the edge! It’s very useful.  

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生地の片側を平たく延ばし、ドーナツ型に丸めたら平らな生地で反対側の端を包み込むようにくっつけます。

あ~、もう見覚えあるあの形になっています(´艸`)フフフ・・・

生地がしっかりしているので、扱いやすく今回は手粉まったく使いませんでした。すごい!

Flatten one side of the dough and attach both ends to one and other. The shape looked familiar already! The dough was very firm so I didn’t use any more flour for dusting. Great!    

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ようやくここに来て発酵行程に移ります♪レンジの発酵機能で1時間15分くらい。

ここからが、まさにベーグル!発酵が終わったベーグルをそーっと取り出して、蜂蜜入りのたっぶりのお湯で片面30秒づつ茹でます。

♪いい湯だなぁ~(^ω^)

Then I moved on to rising the dough for about an hour and a quarter. Then next, this is the main part of making bagels! Removed the bagel dough from the cooking sheet and boil them in the plenty of water with two table spoons of honey for about 30 seconds each side. 

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お風呂上りのベーグルちゃん。ほっこり、ぷっくり。周りの生地が少ししっかりと固まりました。

After bathing, bagels are even more firm.

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200℃のオーブンで20分ちょっと焼いたら、ピッカピカのベーグル焼きあがりました!

外はカリッ中は、もっちもち~。何もつけないでそのまま食べてしまった(笑)残り3つは冷凍します。家庭用の冷凍庫でも1ヶ月は保存が可能らしい。(Wikiで見た)

Place them on to a baking tray and bake in a 200℃ preheated oven for about 20 minutes.

Then, shiny golden brown plane bagels are done! ! You can keep them in the home freezer for a month.

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ちょっと、ベーグルはまりそうです。今度は、何か練り込んだベーグルでも焼こうかなぁ~。

さてさて、また元種おこさなくっちゃ!

I really enjoyed baking bagels, maybe I will bake them again with some flavours next time.

It was super easy!

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