人生初のメロンパンに挑戦。
これが、大変なことになっちゃいました・・・・。この写真は、かろうじてメロンぱんぽい一枚(笑)
いつものように、生地を練ってベンチタイム。今日の生地は、米粉なしでクリームパンと同じ生地で作りました。卵入りでバター多め。
毎回、加水を気をつけなくちゃ!って思っているのに学ばない私。今回も,てろんてろんのやわらかい生地を作ってしまいました。
焼いた後は、このてろんてろんが、ほあほあのやわらかいパンになるのですがね、暑い時期は扱いづらい・・というか扱いきれない。
ベンチタイム前の分割時点でもすでに、べとついています。
This type of sweet bread is very popular in Japan. It has crunchy biscuit outside with a soft buttery bun inside and little bit of tangy apricot jam. This combination is the best much, that’s why everyone loves them.
We call this Melon Pan which means melon buns in Japanese.I have no idea why it called Melon buns because it taste nothing like melon at all! But normally is a pattern of cross stripes on the biscuit so maybe it looks like musk melon fruits that’s why?
I made melon buns with sweet butter dough but as usual I forgot reduce water quantity. The dough was too soft and pretty difficult to handle!!
こちらは、メロンパンに欠かせないビスケット生地です。前の晩に仕込んで冷蔵庫で休ませておきました。
The biscuit dough was prepared the day before and left in the fridge over night.
生地の中に少しだけ、昨日作ったレモンカードを仕込みます♪ ぷにっとな!
This time instead of apricot jam I put some of the lemon curd I made yesterday inside the bread.
ビスケット生地を回りに巻いていきます~。生地がやわらかくて大変です。
Next, put biscuit dough around bread dough. It was very hard to do it with the soft bread dough.
そして2次発酵。ここで、衝撃的な問題発生! ビス生地割れてる!!!!!!!!
しかも、すでに生地が隣同士でくっつきそう・・・いやな予感です。
Then after second rising there was a crisis! cracks in the biscuits!!
On all of them and the buns are all most attached to each other! Is this a bad sign??
とりあえず、焼きますよ。
Well, I baked them anyway.
そして焼き上がりは・・・・・。
And then..
ぎちっ!!生地が膨らんでぎゅうぎゅうになってるし~。ラッシュアワーの電車並みに込み合っております・・・。
Oh no! buns are squash each other like a Japanese rush-hour train!
なんとか全部切り離して、記念撮影。ぱちり。
I took a photo of the best one.
一応断面も写真とって見ました。
えーっと (-。-;) しょぼくてすみません。。。がんまります。(って最近こんなんばっかりだしっ!)
I also took a picture of the cross-section.
It looks bit miserable though, I’ll do better next time!(well I always say that recently)
反省点:
①とりあえずはじめての場合は、分量どおり作りましょう。
②ビス生地は、厚めにしましょう。
③水分量は、これでもかというほど減らしてみましょう。(夏場)
負け惜しみではありませんが、味はびっくりするくらいメロンパンでしたよ!
What I learned for next time;
1. I need to bake exactly the same as the recipe when I try something for the first time.
2. The biscuit dough wasn’t thick enough.
3. I should reduce the quantity of water as much as possible!(especially in summer)
Well but, the taste of melon buns was exactly same as the ones you can buy in a Japanese baker though!(This is not sour grapes!)
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