6/24/2010

Ume(Japanese apricot)home made natural yeast & Jam 梅酵母&ジャム



念願の梅酵母起こしています♪

天然酵母好きの皆さん、今の季節はせっせと梅の酵母を起こしていらっしゃいますね♪それで私も梅酵母起こしたくなってしまって。しかも、先日地場産の野菜市場で「訳ありの無農薬梅」を1K200円と言う破格の値段で売っているのを見つけ、これはチャンス!とばかりに早速。(kurocoboさん、梅酵母起こしちゃってます♪)

Currently in Japan ume fruit is in season, so I wanted to try making yeast from ume for the first time. I have read on some blogs which describe how to extract ume yeast and everyone said the yeast is very active and stable.

写真は、3日目です。もう少し頑張ります。

This is 3 days after I put some fruit in water with 2 tsp of sugar.
Little bubbles are coming out from around the fruit.
I need little more patience and wait until it’s done.




残りの梅でジャムを作りました~♪これも、パンに練りこめるよう少し甘さを控えてすっぱ目のジャムに仕上げてみました。

Then with rest of the ume fruits I made jam.
Ume fruits are quite tangy so you can make lovely bracing flavor jam with them.



3回ほど茹でこぼしして、スプーンで潰していきます。

First of all, wash fruits and pick out tiny calyxes with a skewer.
Then put in a large pan with plenty of water and bring to the boil.
Once it begins to boil turn off the heat and drain them. Repeat this
process 3 times.
Next, prepare an amount of sugar equal to half of the weight of the
drained fruit. Put the drained ume fruits back in to the pan and mash
with a wooden spoon.



梅の総量の半分弱くらいのお砂糖を用意します。まずは半分の量を入れて中火で焦げ付かないように混ぜながら10分くらい煮ます。

Put half of the sugar into the pan and heat with
a medium flame and simmer for 10 minutes whilst continuously stirring
with a wooden spoon to prevent the fruit from scorching to the bottom
of the pan.



完全にピューレ状になったら、種を取り除いて、更に15分~20分に詰めてとろみが付いたら煮沸消毒したビンに詰めて出来上がり♪

Remove the stones from puree and add the remaining sugar in to the pan.
Simmer again for approximately 15-20 minutes until the mixture becomes thick.
Pour in to a sterilized jam jar.



このすっぱい梅ジャムとクリームチーズなんかを練りこんだパンを焼いてみたいなぁ~。今から楽しみです。酵母液が出来上がるのが待ちきれません。

I’m planning to bake some bread with this tangy ume jam with creamy
cheese or creamy.

追伸:今回から英語での記事もなるべく載せていこうと思います。なぜって、先日のこげたミトンの写真を見てイギリスのお父さんとお母さんが火傷でもしたんじゃないかと心配してメールを送って来たのです(;^_^A
えっと、英語は旦那さんの添削思いっきり入っています。半分ぐらい直されたσ(-_-;)まぁ。夫婦の共同作業ということで・・・(汗)

↓ランキングに参加中です。よろしければ両方クリックお願いします♪
人気ブログランキングへブログランキング・にほんブログ村へ
にほんブログ村